Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 19:00-21:00.
Date desfăşurare curs: 13, 20, 27 ianuarie, 3 şi 10 februarie.
Mergem tot mai des la teatru, dar ştim ce ne aduce acolo, în fotoliul confortabil din sala de spectacol? Suntem conştienţi că ceea ce ne emoţionează cel mai mult pe noi, spectatorii, este faptul că totul se întâmplă acum, aici, în faţa noastră? Un actor viu rosteşte un text, imaginat de un dramaturg, pus într-o poveste de un regizor, într-un decor care se mişcă live.
Vă invităm să ridicăm cortina şi să descoperim ce se ascunde în spatele unei producţii de teatru.Vă propunem un atelier interactiv în care vom parcurge împreună drumul naşterii artei dramatice, vom analiza fragmente din piese de teatru celebre şi vom depista mecanismele de construcţie ale unui rol. Vom trece de la tragedie, la mecanismele comicului, vom explora perioada elisabetană în care a creat marele dramaturg William Shakespeare, vom descoperi povestea pieselor neînţelese scrise de doctorul-scriitor A.P. Cehov şi a controversatelor şi cenzuratelor piese care aparţin lui J.B. Molière. Ne vom lăsa impresionaţi de imagini reprezentative din spectacologia universală şi vom dialoga în jurul unor secvenţe relevante din câteva spectacole de renume.
De asemenea, vom fi spectatori în amfiteatrele greceşti, dar vom ajunge şi pe meleagurile teatrului american, direct la celebrul Actors Studio. Bineînţeles, nu vom omite nici scena românească, căci ne vom opri discuţia şi asupra câtorva spectacole de succes actuale.
Cu siguranţă, vom jongla cu noţiuni specifice universului teatral, dar doar cât să ne împrietenim cu ele şi să mai punem o cărămidă la cultura noastră generală. Nu ne dorim să devenim cronicari teatrali, dar vom fi cei mai avizaţi spectatori, care vor şti de fiecare dată de ce aplaudă la finalul unui spectacol. Vom alege în cunoştinţă de cauză spectacolele la care ne cumpărăm bilet şi vom şti să evaluăm mai în detaliu de ce ne-a plăcut sau nu la teatru.
Public ţintă
Atelierul de teatru şi analiză dramatică îşi propune să atragă un public cât mai larg, cu pregătire profesională variată – atât persoane interesate de istoria teatrului sau iubitori ai artei dramatice, cât şi persoane pasionate de cultură şi artă.
Structura atelierului
Atelierul nr. 1. Introducere în istoria teatrului universal. Teatrul – imitare a realităţii. De la tragedia antică la textul dramatic contemporan.
Atelierul nr. 2. Analiza textului dramatic. Construcţia personajelor şi a firului narativ: William Shakespeare, Eugen Ionesco.
Atelierul nr. 3. Mijloace de construcţie a comicului în comedia universală – J.B. Molière, William Shakespeare, A.P. Cehov.
Atelierul nr. 4. Producţia spectacolului de teatru. Istoria arhitecturii teatrale: amfiteatrul antic, scena elisabetană, cutia italiană, scena în aer liber, spaţii neconvenţionale.
Atelierul nr. 5. Arta actorului. Metode de actorie: emoţia la Denis Diderot, fizicalitatea actorului rus la Konstantin Stanislavski, method acting la Lee Strasberg (fondatorul Actors Studio).
Ecranizări ale unor piese celebre: Romeo and Juliet (1968), Romeo + Juliet (1996), Shakespeare in love (1998), Le roi danse (Regele dansează) 2000, Un tramvai numit Dorinţă (1951), Troia (2004)
Bibliografie recomandată:
- Hamlet, Macbeth, Regele Lear – William Shakespeare
- Visul unei nopţi de vară – William Shakespeare
- Don Juan, Tartuffe – J.B. Molière
- Trei surori, Livada de vişini – A.P. Cehov
- Cântăreaţa cheală, Lecţia – Eugene Ionesco